Profil:

A profil a nyílászárónak az a része, amit a köznyelv ablakkeretnek vagy ablaktoknak nevez. Ez fogja közre az üveget. A jó minőségű műanyag ablakok belsejében egy "U" metszetű vasalat fut végig, ami elengedhetetlen a kellő merevség eléréséhez. A gyártási folyamat során, a legfontosabb szempontok a precíz méretezés és a pontos illesztés, mert csak így biztosított a jó záródás és a hosszantartó, megbízható, hibátlan működés.

Beépítési mélység:

Tulajdonképpen a nyílászáró profiljának a szélességét jelenti. Beépítéskor ekkora helyet foglal el az ablakkáva mélységéből. A légkamrák számának növekedésével nő a profil szélessége is, tehát a beépítési mélység is nagyobb lesz.

Légkamra:

A légkamrák a profilon belül kialakított, egymástól teljesen elválasztott légrések, amelyek a műanyag ablak hő és hangszigetelő illetve statikai tulajdonságait javítják. Általában az öt légkamrás műanyag ablakok 70 mm, a hat kamrásak 80 mm, a hét kamrásak 90-93 mm szélesek. Az új technológiáknak köszönhetően, találunk a piacon olyan négy légkamrás műanyag ablakokat is, amelyeknek az "U" értéke meghaladja a hat kamrás ablakokét. Ezt úgy érik el, hogy a négy kamrából kettőt egy speciális habbal fújnak ki, így javul a profil hőszigetelése.

Üveg:

Az általános üveg rétegrend a következő: 4 - 16 - 4. Ez azt jelenti, hogy 4 mm-es üveg után 16 mm-es légrés következik, amit ismét egy 4 mm-es üveg zár le. Az üvegek közötti légrést a prémium kategóriás műanyag nyílászáró gyártók Argon gázzal töltik ki, ezzel is javítva az üveg hőértékét. ( K=1 W/m2K ) Lehetőség van vastagabb vagy több rétegű üvegezésre is, illetve Argon helyett Kripton gázzal való töltésre, ami tovább javítja a hőszigetelést. Ezeket csak indokolt estben használják (pl: passzív házak), mert a műanyag ablakok árát ez jelentősen növeli.

K vagy U érték:

A k vagy U érték hőátbocsátási tényezőt jelent. Mindegy, hogy melyiket használjuk-látjuk, a különbség csak annyi, hogy a k régebbi az U napjainkban használatos jelölés. Ezzel az értékkel fejezik ki az ablakgyártók, hogy milyen az általuk forgalmazott nyílászáró hőszigetelése. Minél kisebb ez a szám annál jobb a hőszigetelés. A hőveszteség mértékegysége: W/K. A felület nagyságát (m²) és a hőátbocsátási tényező (U) értékét (W/m²K) összeszorozva kapjuk meg. Ezzel azt tudjuk kiszámolni, hogy 1 m2 szigetelő közegen keresztül, - ami jelen esetben a műanyag ablak - mennyi hőenergia szökik el.

Példával:

U=1W/m²*K  / ejtsd: watt per négyzetméter szer kelvin / 1 Kelvin = 1 Celsius-fok

Ez azt jelenti, hogy a műanyag ablak minden egyes négyzetméterén folyamatosan 1W energiának megfelelő hő távozik, ha a külső és belső tér hőmérsékletének a különbsége 1 Celsius fok. A hőveszteség mértéke egyenesen arányos a szigetelőfelület méretével, és a külső és belső hőmérséklet közötti különbséggel.

Vasalat:

A nyílászárónak az a része, amit a kilinccsel mozgatunk. Ez felelős a megfelelő és precíz ablakszárnymozgatáshoz. Azaz a nyitás, zárás, buktatás, mikrószellőzés lehetőségét biztosítja. A modern műanyag ablakok már egy úgynevezett "hibás működés gátló"-val vannak felszerelve, ami tulajdonképpen az ablak "kiakadását" akadályozzák meg. Ennek hiányában két nyitásfunkció - pl: nyitás, buktatás - közé csúszhat a vasalat, amelynek következménye az ablakszárny kibillenése, kiakadása.

Résszellőző:

Ezt a funkciót az új típusú ablakok vasalata biztosítja. Lényege, hogy a kilincset a megfelelő pozícióba állítjuk, így kialakul egy pár milliméteres rés, de az ablak nem nyitható ki jobban. Ez egy kényelmes és biztonságos szellőztetést tesz lehetővé. Nagy páratartalmú helységekben és nyílt égésterű gázkészülékek használatakor hasznos vagy elengedhetetlen. Használata azért vált szükségessé, mert a műanyag ablakok tökéletes záródása nem teszi lehetővé a pára távozását illetve a levegő utánpótlását.

Hibásműködés gátló:

Ahogy azt a "vasalat" cím alatt már említettük, meggátolja, hogy az ablakszárny egyszerre nyíljon és bukjon.

Szabályozott szellőző:

Erre akkor van szükség, ha az adott nyílászáró egy helységben van egy nyílt égésterű gázkészülékkel (pl: kazán, gáztűzhely). Ebben az esetben a gázszolgáltatók ezt kötelezővé is tehetik. Ez a rendszer HIGRO szabályzás alapján működik, tehát elzárni nem lehet. A légcsere mennyisége típustól függően általában óránként 5-50 m³. Ez függ a külső belső légnyomás különbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától is.

Lég hanghatás:

Ez egyszerűen a műanyag ablak hangszigetelő tulajdonságát jelenti. Mértékegysége a dB (ejtsd: decibel). Az alap, tehát a 4-16-4 rétegrendű műanyag ablakoknál ez az érték 32 dB. Ezt tovább fokozhatjuk például üveg vastagság növelésével, eltérő üveg vastagság használatával és SF6 gáztöltéssel, de ezeket csak nagy hangszennyezettségnek kitett területeken ajánljuk, mert az üveg súlyát és árát is jelentősen megnöveli.

Párkányfogadó:

Ennek a szerepe, hogy megemelje annyival a műanyag ablakot, hogy a párkányt alá tudjuk csúsztatni. A jellemző méret 3-5 cm. Ez egy műanyag elem, amely az ablakkeret aljára van felcsavarozva a kívánt vastagságban. Nagyon fontos, hogy a nyílászáró ezzel együtt kerül beépítésre, tehát az ablak magasság számításakor ezt figyelembe kell venni.

Párkány:

Más néven könyöklő. Két típusát különböztetjük meg, külső illetve belső párkányok. Anyagára a műanyag és az alumínium a jellemző, de kapható fából és sokféle kőből is. Ez a változatosság jellemzi a színeket is. (fehér, mahagóni, aranytölgy, márvány stb.) Az ablakpárkány mélysége függ az ablakkáva mélységétől.

Nyitásirány:

A nyitásirány pontos meghatározása nagyon fontos az ablakok, ajtók megrendelésénél, úgyhogy erre különösen figyeljünk oda, mert a legyártott nyílászáróknál már nem módosítható. A helyes meghatározáshoz a következő lépéseket kövesse:

  • álljon szembe az ablakkal úgy, hogy az ablakszárny Ön felé nyíljon
  • amelyik oldalon van az ablakpánt (zsanér), olyan nyitásirányú az ablak.

Gyorskeresés
Kapcsolat
Árajánlat

    Kívánságlistád jelenleg üres.