Amikor műanyag nyílászáró vásárlásra adjuk a fejünket, akkor igyekszünk olyan ablakot, vagy ajtót választani, aminek az élettartama nem 1-2 év, hanem jobb esetben több évtized. A szigetelési tulajdonság és az esztétika mellett ezért fontos szempont hogy jó minőségű nyílászáróban gondolkozzunk. Mindezt figyelembe véve törekszünk arra, hogy a számunkra tökéletes műanyag ablakot a piac széles kínálatából felkutassuk és megvásároljuk. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő jó minőségű ablakot, akkor törekedjünk arra, hogy ezt a minőséget fenntartsuk rendszeres karbantartással és tisztítással.

Műanyag ablakok tisztítása nagyon egyszerű feladat

Az üvegfelületeket legegyszerűbben ablaktisztító folyadékkal (alkoholos) célszerű tisztítani, áttörölni. vagy esetleg ecetes-mosogatószeres víz keverékének felhasználásával megtisztítani. Fontos, hogy a tisztításhoz lehetőleg puha rongyot használjunk. Lényeges szempont, hogy ne szöszöljön. Megfelelő lehet a célra kisebb törülköző is, esetleg papírtörlő.

Műanyag ablakok tisztítása

A műanyag szárny szerkezetét, a műanyag ablaktokot enyhe mosószeres vízzel kell takarítani. A makacs szennyeződésekre az ablaktokon súrolószer használható, ami folyékony, szemcsementes legyen. (pl.: Cif) A takarítás végén mindenképp ellenőrizzük az ablakok vízrés kifolyóit, ha azok eldugultak, akkor tisztítsuk meg őket.

Szükséges kellékek:
 • puha rongy, vagy papírtörlő
 • alkoholos ablaktisztító folyadék, vagy ecetes mosogatószeres víz keveréke
 • Cif súrolószer

 • Kerülendő műanyag ablak tisztításakor:
  Maró hatású szereket semmiképp ne használjunk. Nem szabad olyan anyaggal tisztítani az üvegfelületet, és a tokot sem, amely karcolást okozhat a felületen. (Ezért ajánlott a puha rongy.) Egyáltalán nem ajánlott késsel és egyéb fém tárggyal a műanyag felületet, vagy az üvegfelületet kapargatni, még akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy például festés után a legegyszerűbb ezekkel az eszközökkel eltávolítani a rászáradt festék pöttyöket. Ilyenkor felsérthetjük a felületet, melybe később beletapad a por és így hiába tisztítjuk műanyag ablakunkat az ajánlottaknak megfelelően, az összhatás mégis olyan lesz, mintha „koszos” lenne.

  Műanyag ablakok karbantartása

  Vasalatok karbantartása

  Új műanyag ablak vásárlása esetén a vasalaton gyárilag szilikon zsír van. Azonban ez egy bizonyos idő eltelte után kiszárad, ezért a megfelelő működés érdekében ápolást igényel. Gondoskodnunk kell a zárszerkezetek megfelelő karbantartásáról, olajozásáról. Erre a célra műszerolaj, vagy varrógépolaj ajánlott. Ezt az olajozást a nyílászáró szárnyán körbefutó vasalaton kell elvégezni a záródási pontoknál.

  Szükséges kellékek:
 • puha rongy
 • műszerolaj, vagy varrógépolaj
 • Cif súrolószer
 • Gumitömítések karbantartása

  Fontos a tömítő gumi rendszeres ápolása, hiszen ennek állapotától nagyban függ műanyag ablakunk szigetelési tulajdonsága. Az ápolásra szilikon spray, vagy glicerin a legmegfelelőbb választás. (A különböző szilikon készítmények garantálják a gumi puhán tartását, így ablakunk nem fog akadni.)

  Műanyag ablakok karbantartása

  A gumi tisztítása és ápolása is gyerekjáték, hiszen elég egy kis rongyra fújni a szilikon sprayből és áttörölni vele a gumit. Arra figyeljünk, hogy ha az ápolás során kimozdul a tömítő gumi a profilból, akkor azt helyezzük vissza.

  Szükséges kellékek:
 • puha rongy
 • szilikon spray, vagy glicerin
 • Műanyag ablakok beállítása

  Nem véletlenül hagytuk a végére az ablakok beállításával kapcsolatos tudnivalókat, mert ezek azok a műveletek, amiket nem javaslunk házilag megoldani. A műanyag ablakoknak sokféle beállítási lehetősége van, melyeket teljes biztonsággal csak szakember tud elvégezni. Műanyag ablakainkat a gyár által beállított formában kapjuk meg. Az ablakok beszerelése után ezeket a beállításokat szükség esetén finomhangolni kell és minimum évente ezeket a beállításokat felül kell vizsgálni és szükség esetén utána kell állítani.

  Műanyag ablak beállítására van szükség, ha
 • a szárnyak egyes pontokon szorulnak,
 • esetleg lógnak
 • kilincs és zárszerkezet nehezen működik
 • zárt állapotban a szigetelőgumik nem tömítenek.

 • Sokan nem tudják, hogy a nyílászáró gyártói is rendszeres, minimum évente egyszeri karbantartási munkálatokat írnak elő a műanyag ablakokra, ajtókra. A beállításokat tehát évente célszerű ellenőrizni, ugyanis műanyag ablakaink beállításaira hatással lehet például a hideg-meleg hőmérséklet ingadozása is.

  Műanyag ablak beállítása

  A műanyag ablakok beállításához speciális méretű és formájú imbuszkulcsra van szükség. Amennyiben rendellenes működést tapasztalunk, akkor érdemes mielőbb szakember segítségét kérni. A szakemberek természetesen ilyen beállítás alkalmával elvégzik az egyéb karbantartási munkákat is a nyílászárón, például a már említett vasalat és gumi karbantartást/ápolást is.

  Amennyiben a fent leírtakat betartjuk, akkor megtettünk mindent annak érdekében, hogy műanyag ablakaink, ajtóink hibátlan működését sokáig élvezhessük.
  Gyorskeresés
  Kapcsolat